Gecertificeerd partner van Vaillant en Nefit-Bosch

Zo maak jij deze winter optimaal gebruik van de CV-ketel

Is jouw CV-ketel al klaar voor de winter?

Nu het weer kouder begint te worden, vragen we ook steeds meer van de CV-ketel. We willen tenslotte niet in de kou zitten, en in de winter is een warme douche of een warm bad enorm welkom! In dit blog leggen we je uit hoe je optimaal gebruik maakt van de CV-ketel én hoe je voorkomt dat je deze winter in de kou zit. Lees meer!

Ontdek de tips van Versteeg Installatietechniek

  • Voer regelmatig onderhoud uit. Laat je cv-ketel jaarlijks controleren door een CO-gecertificeerd bedrijf. Dit zorgt ervoor dat eventuele problemen tijdig worden opgespoord en dit laat de ketel efficiënt werken. Ook kan het lonen om de oudere cv-ketel te vervangen. Oudere cv-ketels of cv-ketels met een lagere capaciteit moeten mogelijk vaker aanslaan om dezelfde resultaten te bereiken als modernere, efficiëntere modellen.  
  • Investeer in een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat kan helpen bij het optimaliseren van het verwarmingschema en kan jouw cv-ketel efficiënter laten draaien. Deze thermostaten leren je voorkeuren kennen en passen de verwarming aan op basis van jouw dagelijkse routine.
  • Verbeter de isolatie. Goed geïsoleerde huizen hebben minder verwarming nodig om op temperatuur te blijven. Als jouw woning goed geïsoleerd is, zal de cv-ketel minder vaak aan slaan. Slechte isolatie kan ervoor zorgen dat de ketel vaker moet werken om de woning warm te houden.
  • Controleer de instellingen. Zorg ervoor dat de thermostaat correct is ingesteld en dat de cv-ketel geen onnodige energie verspilt. Verlaag de temperatuur als er niemand thuis is of tijdens de nacht om energie te besparen.
  • Let op ongewone geluiden. Wanneer de cv-ketel ongebruikelijke geluiden maakt of vaak aanslaat zonder duidelijke reden, is het verstandig om contact op te nemen met een CO-gecertificeerd bedrijf om het probleem te laten onderzoeken.
  • Controleer de druk van de cv-ketel. Aan het begin van het stookseizoen komt het regelmatig voor dat de druk in de cv-ketel te laag is. Dit kan je zelf verhelpen door de cv-ketel bij te vullen tot de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar is. Wanneer de druk onder de 1,0 bar zakt, dan werkt de cv-ketel niet meer goed. Wanneer de druk boven de 2,0 bar komt, kan het expansievat beschadigd raken.
  • Plaats een koolmonoxidemelder bij uw cv-ketel. In Nederland sterven gemiddeld 10 tot 15 mensen per jaar door koolmonoxidevergiftiging. In bijna de helft van deze gevallen is de cv-ketel de oorzaak. Werkt de cv-ketel goed, dan is er niet veel aan de hand. Worden de gassen die vrijkomen niet voldoende naar buiten afgevoerd, dan komt dit gas vrij in de ruimte waar de cv-ketel staat en is er dus kans op koolmonoxidevergiftiging. Nóg een reden dus om de cv-ketel tijdig te laten onderhouden door een CO-gecertificeerd bedrijf.

Hulp nodig met het onderhouden van de CV-ketel?

Onze monteurs helpen je graag verder met het uitvoeren van onderhoud, het uitvoeren van inspectie óf het vervangen van de CV-ketel. Neem vrijblijvend contact op via 0318-727660 of mail naar info@versteeginstallatietechniek.nl.

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Neem vrijblijvend contact met ons op!

Contact opnemen